Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

ΕΠΟΠΤΕΣ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ


Πολλοί είναι εκείνοι που χρόνια τώρα θεωρούν ότι τα λάθη στα οποία συχνά υποπίπτουν οι Έλληνες διαιτητές, οφείλονται είτε στην "παράγκα" είτε γενικότερα σε δόλο. Εγώ είμαι από αυτούς, τους λίγους που έχουν απομείνει θεωρώ, που θέλει να ελπίζει ότι αυτά τα λάθη είναι απλά ανθρώπινα.
Γενικά η άποψη που ακούγεται, ότι δηλαδή το επίπεδο της ελληνικής διαιτησίας δεν είναι αρκετά υψηλό, δεν ισχύει απολύτως. Υπάρχουν όντως κάποιοι όχι και τόσο ικανοί διαιτητές αλλά επιπλέον υπάρχουν πολλοί διαθέτουν ένα υψηλό επίπεδο. Το μεγάλο πρόβλημα όμως εντοπίζεται κυρίως στους Έλληνες επόπτες, οι οποίοι κάθε αγωνιστική υποπίπτουν σε τραγικά σφάλματα.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την τελευταία αγωνιστική του ελληνικού πρωταθλήματος. Δεν χωράει καν συζήτηση για τον αν το πρώτο γκολ του Ολυμπιακού στη Ν. Σμύρνη ήταν αντικανονικό η όχι. Ο Derbyshire ήταν τουλάχιστον 1 μέτρο οφσάιντ αλλά ο επόπτης δεν υπέδειξε τίποτα. Γιατί άραγε? Πως μπορεί να μην είδε κάτι τόσο οφθαλμοφανές? Πολλοί θα απαντήσουν ότι ήθελε να ευνοήσει τον Ολυμπιακό. Θα ήταν όμως πολύ πιο εύκολο να το κάνει σε δύο οριακές φάσεις που είχαν προηγηθεί και να μην εκτεθεί. Επομένως πολύ απλά καταλήγουμε στο θέμα της ανικανότητας. Ο συγκεκριμένος επόπτης όταν επιχείρησε το σουτ ο Ντουντού, απλά δεν είχε στο μυαλό του την πιθανότητα μετά το σουτ η μπάλα να καταλήξει σε κάποιον ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού. Άρα δεν μπορούσε να έχει άποψη για την φάση.

Βεβαία υπήρξαν κι άλλες περιπτώσεις με σημαντικότερη αυτή στο Καυταντζόγλειο, στο παιχνίδι Ηρακλής-Λάρισα. Είναι η φάση στην οποία ο Μάρκεζ βγαίνει τετ α τετ με τον τερματοφύλακα αλλά ο επόπτης σηκώνει το σημαιάκι του και η φάση σταματά. Σε αυτή την φάση όμως η μπάλα έχει φτάσει στον επιθετικό του Ηρακλή από λάθος γύρισμα αντιπάλου του. Εδώ λοιπόν έρχεται και πάλι το θέμα της ανικανότητας, διότι είτε ο επόπτης δεν γνωρίζει σωστά τον κανονισμό είτε δεν είδε σωστά την φάση.

Το αποκορύφωμα πάντως για την φετινή χρονιά έρχεται και πάλι από την Θεσσαλονίκη, αυτή τη φορά στο παιχνίδι Ηρακλής-ΑΕΚ. Εδώ λοιπόν ο επόπτης έδωσε «ρεσιτάλ» στη φάση του 48ου λεπτού αφού στην αρχή σήκωσε το σημαιάκι, μετά το κατέβασε και μετά το ξανασήκωσε. Προσπαθώντας, χωρίς αποτέλεσμα, να τον καταλάβω, υποθέτω ότι την πρώτη φορά πάει να το σηκώσει για να υποδείξει σε θέση οφσάιντ τον ποδοσφαιριστή του Ηρακλή. Μετά προφανώς μετανιώνει, αλλά μόλις ο Αγρίτης έρχεται σε επαφή με την μπάλα σηκώνει το σημαιάκι του και κανείς δεν ξέρει τι υποδεικνύει. Αν θεωρεί οφσάιντ τον παίκτη του Ηρακλή που διεκδικεί την μπάλα με τον Σάχα τότε κακώς το κατέβασε. Όταν όμως το σήκωσε οριστικά δεν υπήρχε καμία απολύτως παράβαση.

Είναι προφανές λοιπόν ότι δεν υπάρχει δόλος, παρά μόνο ανικανότητα. Δεν ξέρω που οφείλεται αυτό. Ίσως δίνεται βάρος κυρίως στους διαιτητές και την εκπαίδευσή τους και αφήνονται σε δεύτερη μοίρα οι επόπτες, και έχουμε ως αποτέλεσμα τέτοιες φάσεις που συχνά αλλοιώνουν αποτελέσματα αγώνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου