Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤ' ΑΣΤΕΡΙΑ

Από αύριο, τα βράδια της Τρίτης και της Τετάρτης αποκτούν ξανά νέα διάσταση για τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους. Αρχίζει η μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση που κάθε χρόνο χαρίζει στους φιλάθλους κάθε ομάδος μεγάλες συγκινήσεις, το Champions League.

Η φετινή χρονιά θεωρείται ορόσημο αφού είναι η πρώτη που τα προκριματικά διεξήχθησαν με το νέο σύστημα που τέθηκε σε εφαρμογή από την προεδρία του Μισέλ Πλατινί. Ως εκ τούτου οι φετινοί όμιλοι έχουν πολλές παραδοσιακές δυνάμεις του θεσμού, αλλά υπάρχουν και ομάδες οι οποίες με το παλιό σύστημα δεν υπήρχε περίπτωση να βρίσκονται σ’ αυτή τη φάση.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά λοιπόν. Στον πρώτο όμιλο υπάρχουν η Μπάγερν Μονάχου, η Γιουβέντους, η Μπορντό και η Μακάμπι Χάιφα. Εδώ τα πράγματα είναι λίγο πολύ ξεκάθαρα. Γερμανοί και Ιταλοί θα πάρουν τις 2 πρώτες θέσεις, με φαβορί τους δεύτερους. Αντίθετα οι άλλες δύο ομάδες δεν έχουν τύχη πρόκρισης στην επόμενη φάση και απλά θα παλέψουν για την τρίτη θέση.

Ο δεύτερος όμιλος περιλαμβάνει την περσινή φιναλίστ Μάντσεστερ, την Βόλφσμπουργκ, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και την Μπεσίκτας. Εν ολίγοις αν ξεχωρίσουμε τους κόκκινους «διαβόλους», οι οποίοι θα τερματίσουν στην πρώτη θέση, από εκεί και πέρα οι ομάδες είναι σχετικά ισοδύναμες και κανείς δεν μπορεί να κάνει κάποια πρόβλεψη με σιγουριά.

Στον τρίτο όμιλο ισχύει περίπου ότι και στον πρώτο. Δηλαδή Μίλαν και Ρεάλ και να θέλουν δεν μπορούν να χάσουν τις δύο πρώτες θέσεις και απλώς η Μαρσέιγ έχει σαφές προβάδισμα έναντι της Ζυρίχης για την κατάληψη της τρίτης θέσης που οδηγεί στο Europa League.

Συνεχίζοντας περνάμε στον 4ο όμιλο όπου η Τσέλσι έχει σαφώς τον πρώτο λόγο για την πρώτη θέση. Όσον αφορά την δεύτερη προνομιούχο θέση Πόρτο και Ατλέτικο θα μονομαχήσουν και παρ’ ότι είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις θεωρώ ότι οι Πορτογάλοι έχουν το προβάδισμα. Τέλος, ο ΑΠΟΕΛ το μόνο που έχει να κάνει είναι να εμφανιστεί χωρίς άγχος και να παρουσιάσει ένα αξιοπρεπές σύνολο.

Ο 5ος όμιλος παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αφού μπορεί Λίβερπουλ και Λυών να φαντάζουν ως φαβορί για τις δύο πρώτες θέσεις, αλλά είναι σίγουρο πως η Φιορεντίνα δεν θα τα παρατήσει τόσο εύκολα. Η Ντεμπρετσένι, που συμπληρώνει τον όμιλο, έχει ρόλο παρόμοιο με του ΑΠΟΕΛ όπως αναφέραμε προηγουμένως.

Ο έκτος όμιλος είναι ο όμιλος που όλες οι ομάδες ήθελαν να αποφύγουν αφού υπάρχουν η Μπαρτσελόνα και η Ίντερ. Οι άτυχες ομάδες που βρέθηκαν στο δρόμο τους είναι η Δυναμό Κιέβου, που θα συνεχίσει στο Europa League, και η πρωτοεμφανιζόμενη Ρούμπιν Καζάν που στάθηκε πολύ άτυχη στην πρώτη της παρουσία στους ομίλου και απλά θα απολαύσει τη συμμετοχή.

Ο προτελευταίος όμιλος μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί «φωτιά». Είναι το ακριβώς αντίθετο με τον προηγούμενο αφού εδώ όλες οι ομάδες θα ήθελαν να βρίσκονται. Περιέχει τη Σεβίλλη, τη Στουτγκάρδη, τη Ρέιντζερς και την Ουνιρέα. Προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν εκτός από το γεγονός ότι οι Ισπανοί μοιάζουν ίσως η πιο ισχυρή ομάδα του ομίλου και η Ουνιρέα η πιο ανίσχυρη. Τα πάντα όμως μπορεί να ανατραπούν σ’ έναν όμιλο που προβλέπεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο τελευταίος όμιλος είναι εκείνος του Ολυμπιακού. Εκτός από τους ερυθρόλευκους, τον 8ο όμιλο συμπληρώνουν η Άρσεναλ, η Άλκμααρ και η Σταντάρ Λιέγης. Για τον Ολυμπιακό προηγούμενων ετών, ένας τέτοιος όμιλος θα φάνταζε ιδανικός για πρόκριση στους «16». Τώρα όμως οι Πειραιώτες δεν πείθουν και δύσκολα θα μπορέσουν να διακριθούν. Θα παλέψουν με τους Βέλγους για την 3η θέση αλλά οι Ολλανδοί, εύκολα ή δύσκολα, θα είναι εκείνοι που θα ακολουθήσουν τους Λονδρέζους στην επόμενη φάση του Champions League.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου