Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Παρακολούθησα τον τελικό του Copa del Rey ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και την Μπιλμπάο. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για το παιχνίδι και τις τακτικές. Οι Καταλανοί είναι σε δαιμονιώδη φόρμα και το απέδειξαν γι’ άλλη μία φορά παίζοντας όσο έπρεπε για να κατακτήσουν τον πρώτο τους στόχο.

Όσο περίεργο κι αν φαίνεται όμως, τα δύο πιο αξιοσημείωτα γεγονότα του αγώνα αφορούν τους οπαδούς των Βάσκων. Πρώτα, μετά την επίτευξη του 3ου τέρματος της Μπαρτσελόνα, όταν ο Ντάλιελ Άλβες επιχείρησε να εκτελέσει ένα πλάγιο, σωριάστηκε στο έδαφος αφού δέχτηκε ένα αντικείμενο στο κεφάλι. Κατ’ ευθείαν σκέφτηκα «τελικά παντού τα ίδια γίνονται!». Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα όμως διαψεύστηκα πλήρως. Οι οπαδοί της Μπιλμπάο άρχισαν να φωνάζουν ρυθμικά «εξω-έξω» σ’ αυτόν που είχε πετάξει το αντικείμενο και να υποδεικνύουν στους αστυνομικούς ποιος προέβη σ’ αυτή την πράξη. Αμέσως ο «οπαδός» αυτός εντοπίστηκε και οδηγήθηκε κακήν κακώς έξω από το γήπεδο. Στο μυαλό μου ήρθαν εικόνες λίγο πριν ξεκινήσει ο τελικός του δικούς μας κυπέλλου, όπου οπαδοί και των δύο ομάδων επιδίδονταν σε οδομαχίες με την υποστήριξη των υπολοίπων αλλά και με την αστυνομία απλά να παρακολουθεί.

Το δεύτερο πολύ σημαντικό γεγονός ήταν η συμπεριφορά των Βάσκων φιλάθλων λίγο πριν τη λήξη του τελικού. Ήταν όλοι όρθιοι με υψωμένα τα κασκόλ και φώναζαν το όνομα της ομάδας τους. Γιατί σωστός φίλαθλος είναι αυτός που στέκεται και υποστηρίζει την ομάδα του το ίδιο και στις επιτυχίες αλλά και στις αποτυχίες.

Υ.Γ. : Σε κάποια σημεία του γηπέδου υπήρχαν Καταλανοί ανάμεσα σε Βάσκους και το αντίστροφο. Αλλά φυσικά δεν συνέβη το παραμικρό ακόμα κι όταν ο καθένας πανηγύριζε για τα γκολ της ομάδας του. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου